Gündem

Dijital Dönüşüm Otoritesi Gökhan Gökyol’dan akılları karıştıran açıklama.

"Sanatçılar bile işsiz kalabilir" Türkiye'nin sektöründe ihracat lideri üretim firması Kaplanlar A.Ş'nin Dijital Dönüşüm Müdürü Gökhan Gökyol...

“Sanatçılar bile işsiz kalabilir”

Türkiye’nin sektöründe ihracat lideri üretim firması Kaplanlar A.Ş’nin Dijital Dönüşüm Müdürü Gökhan Gökyol Dünya’nın iletişim ağlarıyla bağlandığı günümüzde, akıllı teknolojilerle gelen, yeni bir bilişim çağının başlangıcında olduğumuzu ve bu sürecin, gelecek yıllarda gencinden yaşlısına her birey için etkilerinin dramatik olabileceğini söyledi.

Değişim Kaçınılmaz

Akıllı teknolojiler konusunda geliştirdiği yazılım çözümleri ile Türkiye’de bu konunun önünü açan Gökyol sözlerine söyle devam etti.

“Gelişim ve değişim kaçınılmaz. İnternet teknolojileri ile beraber her birey sayısız teknolojiye erişebiliyor. Birçoğu ücretsiz bu teknolojiler yine bizden geri bildirim aldıkları bilgilerle gelişerek hayatlarımızı kolaylaştırıyorlar. Peki nereye kadar gelişebilirler?

İş yapış biçimlerimizi bile bu teknolojilere göre düzenlediğimiz, fabrikalarımızı bir bilgisayar programı gibi dizayn ettiğimiz bu dönemde, bir işlem olarak tanımlanmış her iş bir bilgisayara yaptırılabilir. Hem de duygu faktöründen arındırılmış makineler her işi ilk seferinde ve her seferinde aynı kalitede, daha hızlı yapabilirler. Tabi yeterli insan tecrübesi ile dizayn edilebilir ve insan deneyimi ile eğitilebilirler ise. Yani bir teknolojinin insanın yerini alabilmesi için yine insan deneyimine ihtiyacı var.” diyerek insanın teknolojide her zaman önemli bir parça olacağının altını çizdi.

Yapay Zekadan Resim Tabloları

Meslek meslek saymak yersiz. Eğer bir sanatçı bile üretimini, değer üretmek yerine iş-beğeni-kazanç motivasyonu ile yapıyorsa, bu iş yazılım teknolojilerine de kolaylıkla öğretilebiliyor. Sosyal medyada bir çok yapay zeka ile üretilmiş resim gördüğümüz gibi iş doğru tanımlandığında sayısal bir olgu; artık beğeni de, kazançta öyle, veriler arasında üretim yapmakta bilgisayarların en iyi yaptığı şey.

Firmamızda, her görevden çalışanı iş geliştirme süreçlerine katıp, birlikte geliştirmeye ve değer üretmelerine teşvik ediyoruz. Potansiyellerini anlamaya çalışıp, geliştirmeleri için alan ve imkân sağlıyoruz.

Yaptığı iş üzerine düşünen, geliştiren ve değer üreten bireyler, gelecekte de makinelerin efendileri olarak çalışmaya devam edecekler. Ve yine insanı doğru şekilde geliştiren ve sistem içerisinde doğru şekilde görevlendirmeyi bilen şirketlerde, bu teknolojileri ezbere kullanan firmaların/ülkelerin önünde olacak, hatta onlara yön verecek.

Teknolojik Devrimin Ortasındayız

Bu konuda detaylı bilgiler veren Gökhan Gökyol, açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Günümüz şartlarında şirketler, hızlı, kaliteli, düşük maliyetli, global, veriye dayalı, sistemli çalışmaya iteklendikleri şartlarda, köklü değişiklik, stratejik düşünme ve davranma, teknoloji kültürünü özümseme, sürdürülebilirlik ve insan kaynağının değerini gözden kaçırmamak zorundadır.

Bu devrim, büyük verinin geniş kullanılabilirliği ve büyük veri teknolojilerinin hızlı evriminden kaynaklanmaktadır. Elbet günümüzde teknoloji artık kolektif bir olgudur. Her şeyi üretmek düşünülemez. Fakat dünyanın teknolojisini araç olarak kullanarak, kendi dijitalleşme stratejiniz ve her çalışanın katkısı ile teknolojik değerlere çevirebilirseniz hem firmanızın hem çalışanlarınızın geleceği için bir umut kaynağı olabilirsiniz.” diyerek umut verdi.